KUN
  • Hjem
  • Om oss
    • Ansatte
    • Styret
    • Kontakt
    • Diskrimineringsgrunnlagene
    • Bærekraftsmålene
  • Fagområder
    • Arbeidsliv >
      • HMX-kurs mot seksuell trakassering
      • Arbeids-og redegjørelsesplikt
    • Sosial kontroll >
      • Hvem vil du være
    • Barn og oppvekst
    • Vold
    • Etnisitet, religion, livssyn
    • Alder og funksjonsevne
    • Kjønns- og seksualitetsmangfold
    • Menn og maskulinitet
  • Kurs
    • Fagdager
  • Prosjekter
  • Publikasjoner
    • Rapporter
    • Brosjyrer
    • KUN i media
    • Aktuelt
    • Masteroppgaver
  • Podcast
    • Likestillingspodden
  • Livestream
  • English

KUN i media

Her finner du et utvalg debattinnlegg og nyhetsreportasjer fra KUN sitt arbeid
- Vi må snakke mer om eldre og seksualitet
Nettsiden er under arbeid
Picture
- Rommet for hvem vi kan være og hvem vi kan elske er fortsatt smalt
- Pride er en god anledning til å feire kjønns- og seksualitetsmangfold og lære om vår felles historie. Det er heldigvis lenge siden det var forbudt å være skeiv i Norge, men rommet for hvem vi kan være, elske og hvordan vi kan leve er fortsatt smalt, skriver Linn Bylund (seniorrådgiver), Marianne Gulli (rådgiver) og Fredrik Langeland (seniorrådgiver) ved Likestillingssenteret KUN i en kronikk publisert blant annet i Harstad Tidende 03.09. 
​

​Kronikken kan leses her. 

Rådgiver Marianne Gulli mener lærdommen fra Giske-bråket og fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti er hvordan varsler ikke skal håndteres.
- Det finnes mange dårlige måter å håndtere varsel på
Rådgiver Marianne Gulli mener lærdommen fra Giske-bråket og fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti er hvordan varsler ikke skal håndteres.

​Kronikken kan leses her. 
Linn Cecilie Rotvold Bylund

Hvem avgjør om du er krenket?

I en pågående sak hvor en elev har filmet opp under skjørtet til en lærer har forsvareren uttalt at man ser ikke annet på filmen enn det som eksponeres på stranda en varm sommerdag.

- Seksuell trakassering foregår ikke i et vakuum, men der omgivelsene tillater det, skriver Karin Hovde og Linn Cecilie Rotvold Bylund. De henviser til kjente hersketeknikker som ofte brukes for å minimere et alvorlig samfunnsproblem, i stedet for at samfunnet blir mer tydelig på hva som er akseptert oppførsel.

Publisert i Trønder-avisa 28. mai 2020
Picture

Voldsalarm i bakvendtland

​I et av verdens mest likestilte land har vi samtidig noe vi kaller det nordiske paradokset; at menn utsetter kvinner for så mye vold. Hver fjerde norske kvinne vil oppleve vold eller trusler om vold, og en av ti kvinner vil bli utsatt for voldtekt.

Skrevet av seniorrådgiver Mari Helenedatter Aarbakke, publisert i an.no 8. mars 2020 og kan leses her.
Picture

Ny veileder skal skape trygghet på festival

Nesten ett års arbeid har resultert i veilederen "Trygg på festival". Den gir råd og tips til arrangører om hvordan man kan forebygge og håndtere seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.
Picture

Doavisa gjør ungdommer klokere

Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening og likestillingssenteret KUN har utviklet ei Doavis for ungdom som går på ungdomsskolen. Her kan ungdom lese om temaer de selv har gitt uttrykk for at de ønsker å vite mer om. 

Les mer på Norske Kvinner Sanitetsforening her.
Picture

Film og samtaler om sosial kontroll

Tre videoer med etterfølgende refleksjonsøvelser skal gjøre det lettere for deg som jobber med unge å snakke om sosial kontroll.
Prosjektet heter Hvem vil du være? og handler først og fremst om sosial kontroll, men er også innom andre temaer.
​Vi har samarbeidet med RVTS og Frihetsteateret på dette prosjektet.

Du kan lese mere her.
Picture

Kjønn og skjermbruk

Det er mange bekymringer knyttet til barn og unges skjermbruk, men det finnes også muligheter man ikke bør overse når det gjelder det å utfordre normer for kjønn. Samtidig mangler det mye kunnskap på dette feltet. 
Jenter og gutter har ulike utfordringer i dag når det kommer til kjønn og likestilling. Dette kommer frem i #UngIDag-utvalgets nylig fremlagte NOU, Jenterom, gutterom og mulighetsrom. Likestillingsutfordringer blant barn og unge, som bl.a. legger vekt på at «kjønnsnormer bidrar til å begrense individers mulighetsrom».
​
Publisert i Dagsavisen 16. desember 2019 og kan leses her: ​
Picture
Foto: Truls Naas

Fredrik har fulgt «Mannegruppa Ottar» – spesielt én ting var overraskende

Tirsdag 19. november markeres i store deler av verden. 19. november er nemlig Den internasjonale mannsdagen, og ble arrangert på Stormen bibliotek i Bodø.

I Bodø ble dagen markert i Stormen bibliotek, og én av foredragsholderne var Fredrik Langeland. Han holdt foredraget «Mannegruppa Ottar – et identitetspolitisk prosjekt for norske menn»?

​Publisert i an.no 20. november 2019 og kan lastes ned her:
Picture

Bedre helsetjenester for unge skeive!

Målet med fagdagene er å øke kompetansen om seksuell helse, identitet og psykisk helse blant helsepersonell, isvær helsesykepleiere og kommunepsykologer, slik at kommunene kan tilby enda bedre helsetjenester i møte med skeive ungdommer

Publisert i Trønder-Avisa den 25. september og kan lastes ned her:
Picture

​Doavis for ungdom!

Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening og likestillingssenteret KUN har utviklet en doavis for ungdom på ungdomsskolen. Målet med Doavisa er å gi ungdommene svar på spørsmål de har innen konkrete temaer som følelser, forelskelse og kropp, men som de uttrykker at de får for lite informasjon på skolen ellers.
Prosjekt ansvarlig på KUN: Linn Bylund 

​Publisert i august 2019 og kan leses i sin helhet her: 
Picture

Skal motvirke seksuell trakassering 

Etter første møte i styringsgruppen for prosjektet Trygg på festival er ambisjonen klar: "Nå kommer sjekklisten som kan gi kommuner et nytt redskap for å vurdere seriøsiteten til norske konsertarrangører"

​Publisert i Trønder-Avisa, 14. juni 2019, les saken i helhet her: 
Picture

Når vi sier rasisme og homofobi, hvorfor hører du bare homofobi?

​"Media er bare interessert i å høre om homofobi i innvandrermiljøer. Når de av oss som er skeive med innvandrerbakgrunn forteller om diskriminering i majoritetssamfunnet og i møte med norske institusjoner hører ikke folk etter."

Publisert på www.nordnorskdebatt.no, 4. Juni 2019

Picture

​Å få jobb er hardt arbeid for flyktninger i distriktene

Et integreringsprosjekt skal få flere av flyktningene i Lierne kommune til å bli i den lille kommunen. 

Publisert på www.nationen.no, 26. april 2019 og kan leses i sin helhet her: 
Picture

Levekårsrapport om skeive innvandrere anbefaler at helsetjenestene bidrar til åpenhet

Innvandrere som er skeive, kan oppleve dobbel stigmatisering. Mange lever med traumer, skam og frykt for diskriminering, viser en rapport fra 2018. Forsker Elisabeth Stubberud kommer med konkrete anbefalinger til helsetjenestene.

​Publisert på www.napha.no, 25.april 2019. les saken i sin helhet her: 
Picture

Kvinner blir glemt 

 Æres den som æres bør. Å bli glemt kan skje den beste, det ser vi når vi går tilbake i historien. Folkemusikere har visst det lenge, arkeologer vet det, og vi som er opptatt av kvinners rettigheter og muligheter vet det også. Når vi leter etter kvinnene i historien gir det en mulighet for å lære noe om dem og deres liv. Det gir også grunn til å reflektere over hvorfor de er så få, og hvorfor vi ikke har hørt om dem før? 

Publisert i Avisa Nordland, 8. mars 2019, og kan leses i sin helhet her. 
Picture

KUN- en betydelig kompetansebedrift

Publisert i Lokalavisa NordSalten 8. mars 2019, og kan lastes ned her.
Picture

Står sammen i kampen mot religiøs undertrykkelse av barn

Vi må konsentrere oss om skadelig religiøs praksis snarere enn religionen som sådan", sier vår rådgiver
Minela Košuta på rapportlansering «Små sko, stor tro» og «Ditt liv, dine rettigheter». Gratulerer til Hjelpekilden Norge, Redd Barna og Født Fri med lansering av to viktige rapporter. 
​Rapportene kan leses her og her.

Publisert på www.fritanke.no 15. februar 2019
Picture

Skeive minoritetsgutter betaler en høy pris for å være seg selv

«Amir» kunne ønske han var «streit». «Usman» har ennå ikke helt kommet ut av skapet. ​Ifølge den ferske rapporten «Levekår blant skeive med innvandrerbakgrunn i Norge» kommer det frem at mange skeive med innvandrerbakgrunn, ikke ønsker at informasjon om deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet skal komme ut. Særlig ikke til familien.

Aftenposten 16. februar 2019
Picture

​Ytringsfrihet for hvem? ​

Er «fuck politi» mer krenkende enn at nynazister okkuperer bysentrum?
Lørdag 8. desember ble rapperen Marcus Mosele, kjent som «Kamelen», arrestert av politiet under en konsert på utestedet Kick i Kristiansand. Arrestasjon skjedde bare 20 minutter etter at konserten hadde startet. Politiets begrunnelse var at artisten sa «fuck politi» tre ganger. Utsagn ble tolket som «forulemping av politiet og forsøk på vold».

Publisert på www.dagsavisen.no, 21. desember 2018 og kan leses i sin helhet her. 
​                                                         ​
Picture

Skeive samiske ungdom føler de ikke får hjelp fra helsevesenet

Studien "den eneste skeive på bygda" har sett på helsetjenester i kommuner, og informasjon til skeive unge og unge voksne. Rapporten ble sist presentert under en fagdag i Tysfjord.  NRK Sápmi var også tilstede og har publisert en sak om rapporten. Om lag 25 personer deltok, og dagen ble gjennomført i samarbeid med Prosjektet Jasska/Trygg, Bufdir, MHU og SANKS. Camilla Mariell Olufsen fra Skeiv Ungdom deltok på fagdagen og sier til NRK at hun ser på dette som en begynnelse på noe bedre for skeiv ungdom.  

Saken ble publisert i NRK 13. desember 2018 og kan leses i sin helhet her

Picture

Utsettes for dobbel diskriminering

"Skeive med innvandrerbakgrunn i Norge er ekstra sårbare, ifølge en fersk undersøkelse. Mange har blitt utsatt for vold, og over halvparten sier de har hatt selvmordstanker".  NRK skriver om den nylig lanserte rapporten "levekår blant skeive med innvandrerbakgrunn". Rapporten er skrevet av KUN og Nordlandsforskning på oppdrag for Bufdir og tematiserer hvordan det er å leve som lesbisk, homofil, bifil, transperson og interkjønnperson (lhbti-person) med innvandrerbakgrunn i Norge. 
Reportasjen ble publisert i NRK 3.12.18 og kan leses i sin helhet her

Rapportforfatterne Helga Eggebø, Elisabeth Stubberud og Henrik Karlstrøm har også publisert en kronikk i Dagbladet som sammenfatter noen av hovedfunnene fra rapporten.
Kronikken stod på trykk 5. desember 2018 og kan leses i sin helhet her.
Picture

Barn får færre valg

"Når man markedsfører produkter som er spesifikt rettet inn mot de ulike kjønnene, blir det forventet at barn skal leke på en viss måte ut fra det kjønnet de har".  Linn Bylund intervjues av Dagsavisen i anledning Bohus' nye katalog. De reklamerer med rosa kjøkkenbenk og blå snekkerbod. Barn som leker etter kjønnsnormen får ofte får mer  anerkjennelse fra voksne. Da kan det blir ekstra vanskelig for barn som ikke faller innenfor de tradisjonelle rammene, å oppsøke den leken de egentlig vil.

Artikkelen sto på trykk i Dagsavisen 17. november 2018 og kan leses i sin helhet her
Picture
Foto: Trønder-Avisa

Folket i nye Steinkjer skal bli sett og hørt

Trønder-Avisa har laget en reportasje om vårt prosjekt for aktiv medvirkning i nye Steinkjer kommune.   1. januar 2020 blir Steinkjer og Verran til nye Steinkjer kommune. Et viktig mål i sammenslåingen er å utvikle lokaldemokratiet i nykommunen i aktivt samspill med innbyggerne.  På oppdrag fra kommunen samler derfor KUN ulike interessegrupper for å kartlegge innbyggernes behov for informasjon og medvirkning. Det siste året har vi møtt  mye engasjement og tatt del i gode diskusjoner

Reportasjen sto på trykk i Trønder-Avisa 13. november 2018 og kan leses som pdf her
Picture

Å elske personer, ikke kjønn

"Vi vil alle bli elsket for den vi er, uansett hvem vi er, men det er ikke sikkert at det er kjempeviktig at voksne forstår alt ungdommen holder på med. Elisabeth Stubberud blir intervjuet i denne fine helgereportasjen om kjønn, seksualitet og ungdommens frihet til å definere seg selv. De som faller utenfor heteronormen ikke så ofte blir møtt med så mye forståelse blant andre. Det er mye vi som enkeltpersoner kan gjøre. Det handler om å møte kanskje spesielt unge skeive med åpenhet, nysgjerrighet og aksept. Å ikke være redd for å lese seg opp på temaet, for eksempel. 

Reportasjen sto på trykk i Sunnmørsposten Lørdag 10. november 2018 og kan leses som pdf her
Picture

Framleis ikkje greit å vere feminin mann

"SKAM betydde mykje for identitetsbygginga til skeive ungdommer, men eit homotolerant samfunn aksepterer ikkje nødvendigvis økt kjønnsmangfald". Seniorrådgiver Elisabeth Stubberud og forsker Stine H. Bang Svendsen ble nylig intervjuet av Kilden Kjønnsforskning om kjønnsholdninger i dagens samfunn. Intervjuet ble gjennomført på grunn av deres nylig publiserte artikkel om skeiv identitetsbygging, der de tar utgangspunkt i den populære NRK-serien.

Intervjuet sto på trykk hos Kilden Kjønnsforskning 9. oktober 2018, og kan leses i sin helhet her
Picture

Vi jobber mot seksuell trakassering

Torsdag 27.9 var KUN og holdt HMX-kurs for stabsavdelingen i Nordland fylkeskommune. "Bare det å få snakket sammen om seksuell trakassering og få høre at opplevelser knyttet til personers grenser, kan oppleves helt forskjellig fra person til person. Dette kurset gir en trygghet når det kommer til hvor grensene kan trekkes, sier HR-sjef i NFK i denne reportasjen i Avisa Nordland

Reportasjen sto på trykk 28. september 2018 i Avisa Nordland og kan leses i sin helhet her
Picture

Løft for skeiv oppvekst

"Det er heldigvis lenge siden det var forbudt å være skeiv i Norge, men rommet for hvem vi kan være, elske og hvordan vi kan leve er fortsatt smalt. Det er på tide med et kunnskapsløft for en trygg, skeiv oppvekst, for alle". Les Elisabeth Stubberud og Linn Bylund sin kronikk om behovet for mer skeiv kunnskap

Teksten sto på trykk i Avisa Nordland 27. september 2018 og kan leses i sin helhet her
Picture

Do-avisa hjelper ungdom med viktige spørsmål 

Det startet egentlig som en tulleidé - sier Cathrine Haugan i Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening i denne reportasjen om doavisa. Avisa lar ungdom lese om blant annet seksualitet, kroppspress, religioner, omskjæring og tvangsekteskap. For på do er det ingen som ser hva du leser. Et formål med avisen er at alle følelser og tanker i en sårbar ungdomstid er normale, i alle sine ulikheter.

Notisen ble publisert i NKS medlemsblad "Fredrikke" i september 2018
Picture

Demokratifestival for hvem?

Ord som demokrati, meningsutveksling og ytringsfrihet sirkulerer hyppig på Arendalsuka. Samtidig er det mange som ikke kan eller ønsker å være tilstede. Hvem er de som ikke har tilgang? Og hvorfor er alt så hvitt under Arendalsuka? spør Elisabeth Stubberud sin kronikk.

Kronikken sto på trykk i Dagsavisen 22. august 2018 og kan leses i sin helhet her
Picture

Kommune kjenn ditt ansvar

"Likestilte barn leker best, men hverdagsheltene i barnehagen trenger tid og kunnskap for å nå målet om likestilling og ikke-diskriminering". Les Linn Bylund og Marianne Gulli sitt leserinnlegg om behovet for økt kunnskap for en likestillingsfremmende, normkritisk og åpen barnehageverdag

Innlegget sto på trykk i Avisa Nordland lørdag 16. juni 2018. Teksten i sin helhet kan leses her
Picture

Fortsatt ikke lett å komme ut av skapet

"Er du heterofil, grubler du sjelden på hvordan du skal få fortalt det til dine nærmeste. Er du skeiv, har du som regel en «ut av skapet»-historie –  og vet nøyaktig når du fortalte det til noen for første gang".  Forsker Lin Prøitz  snakker om å være skeiv i Norge i dag og om kartleggingsarbeidet «The only gay in the village» som hun gjennomfører sammen med Elisabeth Stubberud ved KUN.

Reportasjen ble publisert i juni på Psykologisk institutt (UiO) sine sider og kan leses i sin helhet her
Picture

Den kuleste knuten

"Reglene kan ufarliggjøre handlinger. Derfor er knuteregel 10 så fantastisk. Fordi sex uten samtykke = voldtekt, og nei betyr alltid nei. Så stryk merket på buksa, men enda viktigere: les Amnestys seks huskeregler om sex. Da får du den tøffeste knuten i lua, og sex er så deilig når begge har lyst. (...) Vær grei med hverandre, og fortsatt god russetid!" Les rådgiver Marianne Gulli sin oppfordringen til årets russ i dette leserinnlegget

​Leserinnlegget sto på trykk i Avisa Nordland  03. mai 2018 og kan leses i sin helhet her
Picture

Vi kan ikke la være å snakke om seksuell trakassering

"Krenkende ord som hore og felleshøl er en del av
ungdommens språk. Grensesetting og seksuell trakassering var tema da 10. trinn ved Verdalsøra ungdomsskole fikk besøk av KUN tirsdag".

Reportasjen sto på trykk i Trønder-Avisa 07. februar 2018 og kan leses som pdf her
Picture

Vil gi ungdommen sex-svar på do

"Følelser, forelskelse, kropp, legning, sex og grensesetting er tema som kan være vanskelig å snakke om. Nå kan skoleungdom i Steinkjer og Verdal få nyttig info – på do". Les Trønder-Avisa sin reportasje om do-avisa, et samarbeidsprosjekt mellom Norske Kvinners Sanitetsforening og KUN 

Reportasjen sto på trykk i Trønder-Avisa 02. februar 2018 og kan leses som pdf her
Picture

Gutter skal være aktive, jenter skal være stille

"Kjernen i ulikheten er at vi møter barna ulikt. Vi snakker forskjellig til dem og gir dem ulik oppmerksomhet. Voksne i barnehagen gir gutter mer tid, oppmerksomhet og hjelp. Det går igjen i alle barnehager som er undersøkt og det favner bredt" Rådgiver ved KUN, Linn Bylund, forteller i denne reportasjen om vårt arbeid med likestilling i barnehager.

Reportasjen ble publisert i februar i Adressa, Aftenposten Fedrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens tidende i februar, og kan leses i sin helhet her
Picture

Den levende landsbygda

"Distriktssamfunn sett med kjønnsblikk er hjertesaken for oss på KUN. Den kjønnsdelte arbeidshverdagen på bygda skaper utfordringer både for de som velger tradisjonelt og de som bryter normen. Hvordan kan folk skape seg gode liv på bygda om ikke forbildene finnes og man snakker høyt om alternativene?  Les Lindis Sloan og Linn Bylund sin kommentar i forkant av FNs Kvinnekommisjonsmøte i New York, der de deltok som en del av FOKUS' delegasjon. 

Teksten sto på trykk i iFokus 1/2018 (s.20), og kan lastes ned her
Picture
KONTAKT
Tlf +47 75 77 90 50
E-post: post@kun.no
Org.nr 969 983 451
Post - og besøksadresse
KUN
Nordfoldveien 101

N-8286 Nordfold
Avdelingskontor Steinkjer
KUN​
Skolegata 22
N-7713 Steinkjer
Personvernregler
Website by V design AS
Photos used under Creative Commons from tedeytan, Natalia Medd, Elvert Barnes, somosbr, daryl_mitchell, Strelka Institute photo, marcoverch, tedeytan, hammershaug, GGAADD, Orchids love rainwater, Paulisson Miura, Rotherz67
  • Hjem
  • Om oss
    • Ansatte
    • Styret
    • Kontakt
    • Diskrimineringsgrunnlagene
    • Bærekraftsmålene
  • Fagområder
    • Arbeidsliv >
      • HMX-kurs mot seksuell trakassering
      • Arbeids-og redegjørelsesplikt
    • Sosial kontroll >
      • Hvem vil du være
    • Barn og oppvekst
    • Vold
    • Etnisitet, religion, livssyn
    • Alder og funksjonsevne
    • Kjønns- og seksualitetsmangfold
    • Menn og maskulinitet
  • Kurs
    • Fagdager
  • Prosjekter
  • Publikasjoner
    • Rapporter
    • Brosjyrer
    • KUN i media
    • Aktuelt
    • Masteroppgaver
  • Podcast
    • Likestillingspodden
  • Livestream
  • English