KUN
  • Hjem
  • Dette tilbyr vi
    • Kurs/Fagdag
    • Verktøy/Veileder
    • Seminar/Dialogmøte
    • Foredag/Konferanse
    • Forskning/Rapport
    • Sertifisering
    • Samfunnsdebatt
    • Stipend/Praksis
  • Fagområder
    • Alder og funksjonsevne
    • Arbeidsliv >
      • Aktivitets-og redegjørelsesplikten (ARP)
      • HMX-kurs mot seksuell trakassering
    • Barn og oppvekst
    • Etnisitet og religion
    • Kjønns- og seksualitetsmangfold
    • Menn og maskulinitet
    • Vold >
      • Fagdager - Vold
      • Foredrag - Sosial kontroll
  • Prosjekter
  • English
  • Publikasjoner
    • Aktuelt
    • KUN i media
    • Masteroppgaver
    • Høringsinnspill
  • Om oss
    • Ansatte
    • Styret
    • Kontakt
  • Likestillingspodden
  • Live

Prosjekter

Vold i nære relasjoner

1/12/2021

 
Picture
Fagdager: Fagdager om vold i nære relasjoner er tverrfaglige samlinger i distriktskommuner i Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

​Gjennom årene er det utviklet et omfattende system for å forebygge vold, ta vare på offer og gi straff og behandling til overgripere. Vi vet også mye om hvem som er sårbare grupper, samt hva som trengs for å gi god behandling og stoppe vold. Utfordringen er koordinering og videreutvikling av tjenestene. Ett viktig tiltak er å etablere arenaer hvor kunnskapen når ut til de som trenger den. Målet med fagdagene har vært å bidra til at utsatte for og utøvere av vold i nære relasjoner i større grad får nødvendig hjelp. Det har vi gjort gjennom å øke kunnskap og kompetanse om forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner i førstelinjetjenesten, og å legge til rette for tverrfaglige diskusjoner for å inspirere til mer systematisk arbeid mot vold, og mer jevnlig oppdatering av ulike profesjonsgrupper. Et langsiktig mål er å etablere rutiner for årlige interkommunale fagdager for å oppdatere førstelinjetjenesten på tema vold.

Fagdagene er finansiert av Sekretariatet for konfliktrådene.

Likeverdige helsetjenester for transpersoner

1/12/2021

 
Picture
E-læringskurs: Utvikling av e-læringskurs som skal øke kompetansen blant sykepleiere og annet
helsepersonell på tematikk som omfatter transpersoner, kjønnsinkongruens og forståelse for og
kunnskap om kjønnsidentitet.

​Målet er å bidra til bedre pasientopplevelser og et mer likeverdig
helsetilbud for transpersoner og personer med kjønnsinkongruens. E-læringskurset vil bli
testet av sykepleierstudenter i samarbeid med Norsk Sykepleierforbund og Nord Universitet og vil bli gjort tilgjengelig for relevante aktører. Vi samarbeider med sykepleier Turid Saursaunet som er ansatt ved Levanger Sykehus. Hun har skrevet bacheloroppgave om «Transpersoners møte med helsevesenet».
 
Kurset er finansiert av Helsedirektoratet

HMX-Kurs mot seksuell trakassering

1/12/2021

 
Picture
Kurs: HMX er et kurs som hjelper arbeidsplassen med å forebygge seksuell trakassering ved å gjennomgå lovverk, roller og normer, identifisere risikosituasjoner og risikogrupper, bli enige om klare grenser, varslingslinjer og skape et tryggere arbeidsmiljø. Kurset er utviklet i samarbeid med de tre andre likestillingssentrene og LDO.

Kontaktpersoner: Mari Aarbakke Helenedatter og Karin Hovde

Dialogmøte om rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer

1/12/2021

 
Picture
Kilde: Adobe Stock
KUN samarbeider med Bufdir og regionale aktører for å arrangere dialogmøter. Dialogmøter er tiltak 8
​i handlingsplanen mot rasisme og diskriminering på bakgrunn av etnisitet og religion (2020-2023).

Dialogmøte 2020 ble gjennomført i Bodø 8.oktober. På møte delte regionale aktører erfaringer og refleksjoner med rasisme og diskriminering. De snakket om hvordan rasisme og diskriminering har negative konsekvenser på individ-, gruppe- og samfunnsnivå og om hvordan dette påvirker mulighetene til deltakelse og tilhørighet i samfunnet, som igjen fører til utenforskap som konsekvens av å bli forskjellsbehandlet, utestengt, og ikke inkludert.
Det er tydelig at det er behov for å snakke mer om rasisme og diskriminering.

​Møtet løftet frem følgende oppfølgingspunkter:
  • Vi trenger mer kunnskap om omfang av og erfaringer med rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
  • Vi trenger mer kunnskap om hvem som er «utøveren av» rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
  • Vi trenger mer kunnskap om konsekvenser av rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
  • Vi trenger flere møteplasser for å snakke om temaet på tvers av utsatte grupper

Eldre og seksuell helse

1/12/2021

 
Illustrasjonsbilde. Et eldre par holder hverandre i hendene, bildet viser kun hendene.  som holder i hverandre.
Illustrasjonsbilde. Kilde: Adobe Stock
Nasjonal kompetanseheving: Likestillingssenteret KUN, Likestillingssenteret, Foreningen FRI og Sex og Politikk gjennomfører et nasjonalt prosjekt for å styrke kompetansen om eldre og seksuell helse i Norge. I tre år skal vi utvikle ressurser og knytte til oss et bredt nettverk innen helse og forskning, eldres egne organisasjoner og kommunale aktører for å bidra til god seksuell helse for alle over 60 år. Prosjektet gjennomføres i tre faser i perioden 2020-2022: 1) utvikling, 2) pilotering, 3) utrulling. Kompetanseløftet har som helhet følgende målgrupper: a) eldre (60+), b) helse- og omsorgstjenester rettet mot eldre, c) eldreråd og eldreorganisasjoner. Denne tredelte målgruppen for dette prosjektet gir klare fordeler når det kommer til den overordnede implementeringen av et slikt kompetanseløft. Mens aktivitetene 2020 dreide seg om utvikling av prosjektet som helhet, av nettbaserte fagressurser, en egen nettside og et kompetansehevingstilbud, vil 2021 være viet ferdigstilling og lansering av nettressursene, utvikling av podkast-serie med tre episoder og pilotering og utrulling av fagdager/webinarer. Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet.

Prosjektet sin side finner du her.

Kontaktpersoner: Linn Braseth Gulliksen og Fredrik Langeland

Bedring av levekår for mennesker med nedsatt funksjonsevne gjennom brukermedvirkning og implementering av FNs konvensjon for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i kommunene

1/12/2021

 
Picture
KUN har i samarbeid med Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) utviklet en veileder om CRPD for kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne.  Med utgangspunkt i denne veilederen har vi arrangert regionale seminarer og webinarer.  Målet er å styrke de kommunale rådenes mulighet til å bidra til implementering av CRPD i kommunen gjennom; økt kunnskap om konvensjonen, spre konkrete verktøy for å kartlegge egen kommune, drive pådriverarbeid og sikre medvirkning fra gruppen rådene skal representere. 

Prosjektet er finansiert av Bufdir.

Selvmordsforebygging: Snakk om det, mann!

1/12/2021

 
Illustrasjonsbilde av en ung mann som sitter på fortauet. Han sitter foroverlent og ser ned. Toppen av skolesekken skimtes ved siden av han. Kilde: Adobe Stock
Illustrasjonsbilde. Kilde: Adobe Stock
Selvmordsforebyggende prosjekt: Snakk om det, mann! er et toårig prosjekt som skal bidra til å forebygge selvmord blant unge menn i Norge. Gjennom produksjon av 4 korte filmer og utviklingen av et eget ressursmateriell ønsker vi å heve kunnskapen blant unge menn om selvmord og selvmordsforebygging.

Primærgruppen for prosjektet er unge menn på videregående skoler. Sekundærmålgruppen er både yngre og eldre menn.

​Prosjektet er et samarbeid mellom KUN og Rådet for psykisk helse, sammen med sosiolog og regissør Stine Sandnes. Prosjektet har finansiering fra Stiftelsen Dam.
 
Prosjektleder: Mari Aarbakke

Verdig liv etter kjønnslemlestelse

17/11/2021

 
Picture
Hovedmålet med prosjektet er å bidra til større åpenhet og god informasjon om kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll samt bygge trygge rom for samtale uten stigma.

Det finnes flere ressurser og kunnskap om kjønnslemlestelse, og flere organisasjoner som jobber med denne problemstillingen. Denne informasjonen når imidlertid ikke ut til helsesykepleiere, lærere og andre relevante personer som jobber med unge. I tillegg forteller flere unge kvinner at de ikke har funnet tilstrekkelig informasjon om alle spørsmålene de har på internett.

Gjennom prosjektet skal vi kartlegge kunnskaps- og informasjonsbehov blant unge kvinner utsatt for kjønnslemlestelse. Kartleggingen vil igjen gi viktige innspill for kunnskapsheving blant ansatte som møter målgruppen, og til et informasjonsarbeid rettet mot målgruppen selv.

Vi ønsker å gi unge jenter og kvinner som har blitt utsatt for kjønnslemlestelse i barndommen, verktøy og informasjon slik at de kan leve best mulig med konsekvensene. Samtidig vil riktig informasjon være forebyggende hva angår småsøsken og familiemedlemmer som er i fare for å bli utsatt for det samme.

KUN samarbeider med KFUK-KFUM og prosjektet er finansiert av Bærum Kommune.

Prosjektansvarlig hos KUN er Helene Rød.

Trygga skolan - elevmedvirkning i en likestilt skole

16/11/2021

 
Picture
Hvordan kan elever og ledelse jobbe sammen for et godt skolemiljø for alle elever?

​Dette ønsker vi å finne ut i det nordiske samarbeidsprosjektet ”Trygga skolan”. Som verktøy bruker vi normkritiske metoder, for å sikre at elever og ledelse sammen jobber best for en likestilt skole hvor alle føler seg trygge. Vi jobber sammen med elever og ledelse i skoler i henholdsvis Finland, Åland, Norge og Sverige for å sammen utvikle en nordisk modell basert på normkritiske metoder.
 
Trygga skolan er et nordisk samarbeidsprojekt mellom Ekvalita och Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS i Finland, prosjektet Unga - jämställd skola och fritid på Åland Likestillingssenteret KUN og Elev og lærlingombudet i Trøndelag i Norge og Elevernas riksförbund i Sverige. Vi som er prosjektpartnere har ulike nasjonale forutsetninger og erfaringsbakgrunner. Begrepet normkritisk metode er utviklet i Sverige, med utgangspunkt i kritisk pedagogikk og kritisk flerkulturell pedagogikk. I Finland har Ekvalita, gitt utmetodeboken Skapa plats- en normutfordrende bok for en mer inkluderende skole (2020). I Norge har særlig skeive fagmiljøer bidratt til utviklingen av normkritiske metoder, og etter hvert har også bevegelsene Metoo og Black lives matter bidratt til at normkritiske perspektiver har blitt mer anvendt- særlig blant ungdom. I Trygga skolan ønsker vi å samle og videreutvikle allerede eksisterende gode metoder slik at de kan spres til flere, samt å skape nye metoder som skoler kan ta i bruk.
 
Våre mål er å
  • Øke elevenes medvirkning og trygghet i skolen
  • Styrke elevdemokratiet ved å utvikle metodikk for å sikre representasjon og mangfold av stemmer i elevrådets arbeid
  • Forebygge utenforskap, mobbing og trakassering i skolen 

Prosjektaktivitetene
består av samlinger online for rektorer, fysiske workshops med elevråd på den enkelte deltakerskolen og klassens time med elever. Erfaringene og metodene vi utvikler vil samles i en felles rapport ved slutten av prosjektet, i utgangen av 2023.

Livet etterpå

16/11/2021

 
Et llustrasjonbilde med folkemengde på gata. Kilde: Adobe Stock
Hvordan går det med personer som har benyttet bo- og støttetilbudet for unge utsatt for tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll?

Botilbud for personer utsatt for tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll har 26 plasser i ulike deler av landet. Tilbudet gir utsatte et trygt sted å bo, miljøterapeutisk oppfølging og hjelp og støtte til å mestre en selvstendig tilværelse.

På oppdrag fra Bufdir skal KUN i samarbeid med Anja Bredal fra OsloMet kartlegge hvordan brukere av botilbudet opplever overgangen når de flytter ut fra botilbudet, og hvilke faktorer som fremmer og hemmer en vellykket gjenetablering i samfunnet. Rapporten baseres på intervjuer med tidligere beboere og beboere som er i ferd med å flytte ut av tilbudet, ansatte i botilbudet og instanser som bidrar til oppfølging, og vil gi anbefalinger til videre utvikling av botilbudet og av tjenester tilpasset målgruppa.

Les også vår rapport om Sikkerhet og familiearbeid for unge utsatt for tvangsekteskap og æresrelavert vold

​
Prosjektansvarlig hos KUN er Marte Taylor Bye, tlf 91 86 51 54

Prosjektet avsluttes i desember 2022.

Rasisme og diskriminering av samer og etniske og religiøse minoriteter

16/11/2021

 
Picture
31. februar - 2. januar 2022 arrangerer KUN, Sametinget og Integreringsutvalget tre seminarer i Tromsø 
om rasisme og diskriminering.

Hva er rasisme og diskriminering, og hvilke rettigheter og muligheter har du dersom du er utsatt?
Hva kan arbeidsgivere gjøre?

Gjennom dialog og workshop ønsker vi å snakke om utfordringer og hvem som kan gjøre hva.
Utfordringsbildet og forslagene til løsning tar vi med oss til dem som kan gjøre noe med det!

  • Rasisme og diskriminering av religiøse og etniske minoriteter i Tromsø – hva er erfaringene,                           og hvordan kan vi forebygge og bekjempe?
  • Hets og diskriminering av samer i Tromsø – hva er erfaringene, og hvordan kan vi forebygge og bekjempe?
  • Lunsjseminar om rasisme og diskriminering i arbeidslivet
Rapport fra dialogmøte finner du her: 
notat_tromsø_-_byen_for_alle_-_mindre_versjon__002_.pdf
File Size: 32583 kb
File Type: pdf
Download File

Trygg på festival

12/10/2021

 
Picture
De siste årene har det stått mye i media om trakassering og seksuelle overgrep begått på festivaler i våre naboland. Likestillingssenteret KUN har i samarbeid med flere andre, utviklet en veileder for forebygging av dette. Festivaler og andre arrangement der mange mennesker møtes skal være trygge steder der alle kan kose seg og ha det gøy.  

I prosjektet «Trygg på festival» samlet vi i 2019 innspill og erfaring fra festivaldeltakere, arrangører og sikkerhetsansvarlig for å utvikle en veileder for hvordan arrangører kan forebygge og stoppe seksuell trakassering og overgrep på festivaler og store arrangement. Veilederen kan leses her.

I 2020 har vi laget en opplæringsvideo for frivillige om hvordan de kan være med å lage trygge arrangement for alle. Tema i videoen er utsatte grupper, hvilke risikosoner som finnes og hva som er deres ansvar som frivillig.
Prosjektet er finansiert av Justis og beredskapsdepartementet gjennom Kompetansesenteret for kriminalitetsforebygging og er et samarbeid med PSS Securitas, Steinkjerfestivalen, Steinkjermartnan, Vømmølfestivalen, kommunal koordinator for samordning lokale forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet (SLT koordinator) i Verdal og Steinkjer, Balansekunst – for kjønnsbalanse i kultursektoren og Norske konsertarrangører. I tillegg har lokalt politi, SMISO, KoRus Midt deltatt med innspill. Prosjektet er finansiert av Sekretariatet for konfliktrådene.

Doavis for voksenopplæring

22/6/2021

 
Illustrasjonsbilde. Tre personer som skal illustrere innvandrere på voksenopplæring.  Kilde: Adobe Stock.
Illustrasjonsbilde. Kilde: Adobe Stock.
Informasjonsmateriell: Nyankomne innvandrere skal lære mye på kort tid. De må forholde seg til et nytt språk og
bli kjent med det norske samfunnet, normer og regler. Likestillingssenteret KUN har derfor fått midler av IMDi til å lage en avis for elever på voksenopplæringa som komplementerer pensum, og gir kvalitetssikret informasjon til
elevene om tema som mange oppfatter som ømtålige og private, relatert til kropp, identitet,
rettigheter og plikter.
 
Kort fortalt er doavisa en serie informasjonsplakater som henges opp inne på do, slik at avisene kan leses i ro og fred.
Vi har tidligere utviklet doaviser for elever på ungdomsskole og for elever på videregående skole, og nå blir det og for deltakere ved voksenopplæringa.

Doavisa vil produseres i tre ulike utgaver og blir distribuert digitalt til alle voksenopplæringene i hele landet, slik at de som ønsker kan skrive ut og henge de opp på do.
​Utgave 1: Foreldreskap i et nytt land
Utgave 2: Bolig og privatøkonomi
Utgave 3: Psykisk helse
  • Trykk på lenken å laste ned Doavisa og skriv det ut på A3 ark.

Muslimfiendtlighet og antisemittisme

30/4/2021

 
Skisse av små folk som bygger puslespill
Illustrasjonsbilde. Kilde: Adobe stock
Sammen med Bufdir har KUN arrangert dialogmøter i Trondheim om muslimfiendtlighet og antisemittisme
Møter er en del av tiltaket 8 i handlingsplanen mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion 2020-2023.

På første møte fokuserte vi på utfordringsbilde, og på det andre på forebygging og bekjempelse.
Rundt 35 deltakere var med på begge møtene
  • Dialogmøte 1 - Hvordan er det å være jøde og muslim i Trondheim i dag? 
  • Dialogmøte 2 - Hva kan vi gjøre for å forebygge og bekjempe antisemittisme og muslimfiendtlighet i Trondheim?

​Møter har hatt faglig del, hvor likestillings- og diskrimineringsombudet, Holocaust senteret, politikere og personer med jødisk og muslimsk bakgrunn har bidratt med innlegg om tematikken. KUN har samarbeidet med Trondheim kommune, og innspillene fra dialogmøter vil brukes for kommunenes videre arbeid.


Jeg elsker, jeg velger- videreføres i 2021

22/3/2021

 
Picture
Bokprosjekt: I 2020 utviklet vi den grafiske novellen "Skeiv" - historier fra de av oss som er skeive og har en minoritetsbakgrunn. Boken kan du bestille her.

I 2021 skal vi presentere boka på fagdager for skoleelever, lærere og andre som jobber med ungdom i Trøndelag og Troms. I tillegg skal vi utvikle fire korte filmsnutter. Disse vil bli utviklet i samarbeid med skeiv minoritetsungdom og skal ta for seg tema som er viktige og relevante for dem. Filmene skal brukes på skolebesøk og lignende.

Prosjektet er et samarbeid med Salam og er finansiert av IMDi.

​Grafisk novellesamling: Utvikling av en grafisk novellesamling med historier fra de av oss som er skeive og har en minoritetsbakgrunn. Vi skal formidle historier om kjærlighet som tradisjonelt ikke blir viet plass, de av oss som er, eller har vært usynlig når skeive historier beskrives. Vi vil gjennom novellene vise mangfoldet og bidra til en nyansering av «hvem den skeive minoriteten er».

Kontaktperson: Marianne Gulli
<<Previous
Forward>>

    Fagområder

    All
    Alder Og Funksjonsevne
    Barn Og Oppvekst
    Etnisitet Og Religion
    International Projects
    Kjønns Og Seksualitetsmangfold
    Likestilt Arbeidsliv
    Menn Og Maskulinitet
    Vold

    Arkiv

    March 2023
    February 2023
    September 2022
    August 2022
    June 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020

    RSS Feed

likestillingssenteret KUN
Org.nr 969 983 451
Telefon: +47 75 77 90 50
E-post: post@kun.no

Om oss
Kontakt oss
​Ansatte
English
Post - og besøksadresse
likestillingssenteret KUN
Nordfoldveien 101
N-8286 Nordfold

​Avdelingskontor Steinkjer
likestillingssenteret KUN​
Skolegata 22
N-7713 Steinkjer
Publikasjoner
Kalender
Dette tilbyr vi
Prosjekter
Likestilingspodden​
Nyhetsbrev
Stipend/Praksis
Ledige stillinger
Medieoppslag
Personvernregler
​Illustratør: Thea Jacobsen
Utvikler: V design AS
  • Hjem
  • Dette tilbyr vi
    • Kurs/Fagdag
    • Verktøy/Veileder
    • Seminar/Dialogmøte
    • Foredag/Konferanse
    • Forskning/Rapport
    • Sertifisering
    • Samfunnsdebatt
    • Stipend/Praksis
  • Fagområder
    • Alder og funksjonsevne
    • Arbeidsliv >
      • Aktivitets-og redegjørelsesplikten (ARP)
      • HMX-kurs mot seksuell trakassering
    • Barn og oppvekst
    • Etnisitet og religion
    • Kjønns- og seksualitetsmangfold
    • Menn og maskulinitet
    • Vold >
      • Fagdager - Vold
      • Foredrag - Sosial kontroll
  • Prosjekter
  • English
  • Publikasjoner
    • Aktuelt
    • KUN i media
    • Masteroppgaver
    • Høringsinnspill
  • Om oss
    • Ansatte
    • Styret
    • Kontakt
  • Likestillingspodden
  • Live