Likestilt lokalpolitikk?
Jana Belschner
Mindre enn en tredel av de norske ordførere er damer. Fremdeles blir 7 av 10 kommuner styrt av menn. Lokalpolitikken er det politiske nivået hvor kvinner er mest underrepresentert; det gjelder for Norge og enda mer for resten av Europa. Her til lands er forskjellene mellom landsdelene og partiene betydelige.
Halvparten av makten?
Likestilling mellom menn og kvinner betyr at de må ha like muligheter til politisk deltakelse og representasjon. På samme tid er representativitet et grunnleggende demokratisk prinsipp. Til tross for det er flere menn enn kvinner aktive i politikken i Norge. Kjønnsbalansen er mest ujevn når det kommer til lokalpolitikk, særlig blant ordførere. Etter lokalvalget 2015 ligger den gjennomsnittlige kvinneandelen i kommunestyrer på 39%. Samtidig er fortsatt 72% av norske ordførere menn.
Store forskjeller mellom partiene
Kjønnsbalansen i politikk er først og fremst avhengig av partiene – de bestemmer hvem som blir rekruttert, nominert til lista eller til lederverv, og dermed også hvem som har sjansen til å bli valgt. I Norge har fem partier frivillige regler for kjønnskvotering. Kvoteringer fastsetter vanligvis en minimumsandel for begge kjønn.
Trøndelag: Betydelige forskjeller mellom Nord og Sør
Andelen kvinner i Trøndersk lokalpolitikk tilsvarer det nasjonale gjennomsnittet: 40,5% av kommunestyremedlemmer og 27,7% av ordførere i Trøndelag er kvinner. Men forskjellene mellom de to fylkene og særlig mellom enkelte kommuner er betydelige: For eksempel er over 30% ordførere i Nord-Trøndelag kvinner og tilsvarende 24% i Sør-Trøndelag. Av de 7 kommunene som har minst 50% kvinneandel i kommunestyret, ligger 5 i Nord-Trøndelag. Det finnes 7 kommuner med mindre enn 30% kvinner i kommunestyret, hvorav 6 ligger i Sør-Trøndelag.
Underrepresentasjon i lokalpolitiske lederposisjoner
Til tross for at alle partiene med unntak av Høyre og FrP har frivillige kvoteringsregler om at begge kjønn skal være representert med minst 40%, ligger andelen av kvinner i ordførerposisjon vanligvis under dette tallet. Venstre er det eneste partiet som overgår sine egne kvoteringsmål.
Norge: på Europatoppen
Sammenlignet med resten av Europa ser de norske tallene veldig bra ut. Den gjennomsnittlige kvinneandelen i Europeiske kommunestyrer ligger på 27% og Norge (39%) har tredje plass etter Sverige (44%) og Spania (40%). Den svakeste lokale kvinnerepresentasjonen finner man i Kroatia (13%), Romania, og Hellas (begge 14%). Men verden forandrer seg, og kvinner begynner å innkreve sin halvdel av makten: I 2016 styres hovedstedene i 9 europeiske stater av kvinnelige ordførere!