Bokprosjekt: I 2020 utviklet vi den grafiske novellen "Skeiv" - historier fra de av oss som er skeive og har en minoritetsbakgrunn. Boken kan du bestille her.
I 2021 skal vi presentere boka på fagdager for skoleelever, lærere og andre som jobber med ungdom i Trøndelag og Troms. I tillegg skal vi utvikle fire korte filmsnutter. Disse vil bli utviklet i samarbeid med skeiv minoritetsungdom og skal ta for seg tema som er viktige og relevante for dem. Filmene skal brukes på skolebesøk og lignende. Prosjektet er et samarbeid med Salam og er finansiert av IMDi. Grafisk novellesamling: Utvikling av en grafisk novellesamling med historier fra de av oss som er skeive og har en minoritetsbakgrunn. Vi skal formidle historier om kjærlighet som tradisjonelt ikke blir viet plass, de av oss som er, eller har vært usynlig når skeive historier beskrives. Vi vil gjennom novellene vise mangfoldet og bidra til en nyansering av «hvem den skeive minoriteten er». Kontaktperson: Marianne Gulli Fotoprosjekt: Prosjektet «Jeg vil endre!» er et pilotprosjekt som har som målsetting å bidra til egenkraftmobilisering/empowerment og mer demokrati for personer med nedsatt funksjonsevne gjennom å, på deres egne premisser, synliggjøre og gi dem en stemme. Vi vil tilby meningsfylt aktivitet, møteplass og utprøving av metode for å gi deltakerne innsikt i egen og fellesskapets muligheter og styrke.
Vi har skapt en nettbasert møteplass for personer med nedsatt funksjonsevne eller kronisk sykdom over hele landet. Prosjektet starter med et fotokurs med kunstner og fotograf Brynhild Bye-Tiller, og deltakerne skal dele bilder under den tematiske paraplyen ‘Jeg vil endre’. Deltakerne velger selv ut ulike temaoverskrifter underveis, og bildene fra de ulike temaoppgavene samles og settes sammen til en fotobok og en digital utstilling. Prosjekteier er FFO Trøndelag. KUN er prosjektleder. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam. Kontaktperson hos KUN er Marte Taylor Bye. Se fotoboka og opptakk fra lanseringa her. Forskningsprosjekt: Gjennom offentlig oppmerksomhet, politisk satsing og forskning har det blitt satt fokus på sosial kontroll i ulike minoritetsfellesskap de siste årene. Fokuset har vært primært på unge kvinners erfaring.
Gjennom dette forskningsprosjektet ønsker vi å få mer kompetanse i hva slags sosial kontroll unge menn med innvandrerbakgrunn opplever, i hvilke relasjoner dette skjer og hvordan kontrollen påvirker deres psykiske helse. Vi ønsker også å få mer kompetanse om tematikken sett fra hjelpeapparatets side. Målgruppa i prosjektet er unge menn mellom 18 – 26 år med innvandrerbakgrunn som selv har opplevd/ opplever sterk kontroll. KUN gjennomfører studiet i samarbeid med av Mental Helse Ungdom, og tilegner seg kompetanse på feltet gjennom litteratursøk, intervju av informanter i målgruppa og fokusgruppeintervju med personer som jobber med målgruppa. Prosjektet vil resultere i en rapport og en veileder for å skape dialog og spre kunnskap gjennom kompetanseheving hos foreldre, skole og religiøse miljø. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam. Nasjonal kompetanseheving: Likestillingssenteret KUN, Likestillingssenteret, Foreningen FRI og Sex og Politikk gjennomfører et nasjonalt prosjekt for å styrke kompetansen om eldre og seksuell helse i Norge. I tre år skal vi utvikle ressurser og knytte til oss et bredt nettverk innen helse og forskning, eldres egne organisasjoner og kommunale aktører for å bidra til god seksuell helse for alle over 60 år. Prosjektet gjennomføres i tre faser i perioden 2020-2022: 1) utvikling, 2) pilotering, 3) utrulling. Kompetanseløftet har som helhet følgende målgrupper: a) eldre (60+), b) helse- og omsorgstjenester rettet mot eldre, c) eldreråd og eldreorganisasjoner. Denne tredelte målgruppen for dette prosjektet gir klare fordeler når det kommer til den overordnede implementeringen av et slikt kompetanseløft. Mens aktivitetene 2020 dreide seg om utvikling av prosjektet som helhet, av nettbaserte fagressurser, en egen nettside og et kompetansehevingstilbud, vil 2021 være viet ferdigstilling og lansering av nettressursene, utvikling av podkast-serie med tre episoder og pilotering og utrulling av fagdager/webinarer. Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet.
Prosjektet sin side finner du her. Kontaktpersoner: Linn Braseth Gulliksen og Fredrik Langeland Kompetanseheving: Digital vold er en form for vold i nære relasjoner og inngår i krisesentrenes arbeid, som en av mange former for vold som deres brukere utsettes for. For å utvikle verktøy som kan bidra til enda bedre tjenester til voldsutsatte, er det behov for kompetanseheving både i hjelpeapparatet og i befolkningen generelt. I samarbeid med Krisesentersekretariatet skal vi tilby webinar for å øke kompetansen om digital vold hos krisesentrene og deres lokale samarbeidspartnere. Tiltaket er finansiert av Bufdir.
Fagdager: Fagdager om vold i nære relasjoner er tverrfaglige samlinger i distriktskommuner i Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.
Gjennom årene er det utviklet et omfattende system for å forebygge vold, ta vare på offer og gi straff og behandling til overgripere. Vi vet også mye om hvem som er sårbare grupper, samt hva som trengs for å gi god behandling og stoppe vold. Utfordringen er koordinering og videreutvikling av tjenestene. Ett viktig tiltak er å etablere arenaer hvor kunnskapen når ut til de som trenger den. Målet med fagdagene har vært å bidra til at utsatte for og utøvere av vold i nære relasjoner i større grad får nødvendig hjelp. Det har vi gjort gjennom å øke kunnskap og kompetanse om forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner i førstelinjetjenesten, og å legge til rette for tverrfaglige diskusjoner for å inspirere til mer systematisk arbeid mot vold, og mer jevnlig oppdatering av ulike profesjonsgrupper. Et langsiktig mål er å etablere rutiner for årlige interkommunale fagdager for å oppdatere førstelinjetjenesten på tema vold. Fagdagene er finansiert av Sekretariatet for konfliktrådene. Kurs: HMX er et kurs som hjelper arbeidsplassen med å forebygge seksuell trakassering ved å gjennomgå lovverk, roller og normer, identifisere risikosituasjoner og risikogrupper, bli enige om klare grenser, varslingslinjer og skape et tryggere arbeidsmiljø. Kurset er utviklet i samarbeid med de tre andre likestillingssentrene og LDO.
Kontaktpersoner: Mari Aarbakke Helenedatter og Karin Hovde E-læringskurs: Utvikling av e-læringskurs som skal øke kompetansen blant sykepleiere og annet
helsepersonell på tematikk som omfatter transpersoner, kjønnsinkongruens og forståelse for og kunnskap om kjønnsidentitet. Målet er å bidra til bedre pasientopplevelser og et mer likeverdig helsetilbud for transpersoner og personer med kjønnsinkongruens. E-læringskurset vil bli testet av sykepleierstudenter i samarbeid med Norsk Sykepleierforbund og Nord Universitet og vil bli gjort tilgjengelig for relevante aktører. Vi samarbeider med sykepleier Turid Saursaunet som er ansatt ved Levanger Sykehus. Hun har skrevet bacheloroppgave om «Transpersoners møte med helsevesenet». Kurset er finansiert av Helsedirektoratet Konferanse: Norge ratifiserte Europarådets konvensjon mot vold mot kvinner i 2017. Under Norges formannskap i Nordisk Ministerråd gjennomførte likestillingssenteret KUN et forskningsprosjekt for å få kunnskap om hvordan de nordiske landene hadde implementert deler av konvensjonen. I 2018 , 2019 og 2020 ble dette fulgt opp av konferanser som belyste ulike tema i konvensjonen. Konferansen i 2020 satte søkelys på bl.a.; vilkårene for voldsforebyggende arbeid i Europa og erfaringene fra voldsfeltet under pandemi og krisetid. Konferansen i 2021 skal gjennomføres i november.
Konferansen er finansiert av Justis – og beredskapsdepartementet. Veggavis for ungdom: Doavisa er utviklet for å spre kunnskap og skape refleksjon om temaer knyttet til bl.a. grensesetting, seksualitet og kjønnsidentitet på ungdomsskoler og videregående skoler. Doavisa er en informasjonsplakat som henges opp på innsiden av dodøra og finnes i 8 ulike utgaver og hver utgave har et eget tema. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam og gjennomføres i samarbeid med Steinkjer unge Kvinners Sanitetsforening og Norske Kvinners Sanitetsforening. Kontaktperson: Linn Bylund I denne videoen har vi spurt en gjeng ungdommer fra Verdalsøra ungdomsskole hva de mener om Doavisa. Seksuell trakassering ble pekt på som en utfordring i Politihøgskolens arbeidsmiljøundersøkelse i fjor. I løpet av 2021 skal KUN sammen med likestillings- og diskrimineringsombudet Lenke LDO holde kurs for Politihøgskolens ledelse, ansatte, tillitsvalgte og studenter om hvordan seksuell trakassering kan forebygges og hindres. Kursene vil blant annet omfatte en orientering om likestillings- og diskrimineringslovverket, risikokartlegging, arbeid med caseoppgaver, og en innføring i hvordan varsler kan håndteres.
Kontaktperson: Karin Hovde |
Fagområder
All
Arkiv
June 2022
|