«Kjenn oss» er et prosjekt som vil bidra til å heve kompetansen i den norske befolkningen om Norges nasjonale minoriteter og urfolk. Forskning viser at et flertall i den norske befolkningen har lite kunnskap om samer og nasjonale minoriteter. Det er lite opplæring om i skolen, og flere har negative holdninger til disse gruppene (NIM, 2022). Vi ønsker gjennom prosjektet å bidra til endring. «Kjenn oss» er et multimediaprosjekt som gjennom Youtubefilmer, podkaster og fotodokumentasjon vil vise mangfoldet blant Norges nasjonale minoriteter og utfolk. Vi skal gi et innblikk i historikken, og formidle noe av det som i dag oppleves som viktig for de av oss som har denne bakgrunnen. Målet er å skape en nettside som kan bli en ressurs for kommuner, skoler og andre som ønsker/har behov for mer kunnskap, og gode råd om hvordan fordommer kan møtes og bekjempes. I prosjektet samarbeider vi tett med deltakere fra alle våre fem nasjonale minoritetsgrupper: Jøder, Romani/Taterfolket, Romer, kvener/norskfinner og Skogfinner. I tillegg har vi deltakere med sør-samisk, nord-samisk og lulesamisk tilhørighet. Det skal produseres åtte podkaster om hver av hovedgruppen som er med, flere youtubefilmer med personer som har de ulike bakgrunnene om hva de opplever som viktig, og fotodokumentasjon som viser hverdag, men også hva som er viktig opp mot egen kulturell bakgrunn. I prosjektet vil det også legges til rette for en samling med ressurspersoner fra de nasjonale minoritetene og ulike samiske språkområdene, for felles erfaringsutveksling om hva som er viktig å få frem i denne type prosjekt. Har du innspill til eller spørsmål om prosjektet: ta gjerne kontakt med prosjektansvarlig: Ingjerd Hansen Mediaoppslag
- Vil heve kunnskapen om urfolk og nasjonale minoriteter (Nordsalten Avis) - Forsoning er storsamfunnets ansvar (Avisa Nordland) I samarbeid med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) ønsker vi i Likestillingssenteret KUN å øke kunnskapen og kompetansen om stalking hos ulike aktører som kommer i kontakt med stalkingofre i det offentlige apparatet. Stalking er en form for vold i nære relasjoner også omtalt som partnervold. Det innbefatter trakassering, trusler og overvåking og det er problematisk å benevne dette som noe annet enn vold. Stalking er ekstremt ødeleggende for den som utsettes for det. Studier viser at ofre for stalking viser tegn til økt angst, høyere nivåer av stress og psykisk belastning. I tillegg rammer stalking flest kvinner, og sårbare grupper som kjennetegnes av dårligere sosiodemografiske forhold og psykisk helse enn resten av befolkingen.
I Norge defineres stalking som «personforfølgelse» og rammes av straffeloven. Det er likevel vanskelig å domfelle personer som bryter loven fordi stalkeren ofte gjør det på måter som er vanskelig å dokumentere. Vi trenger mer kunnskap og økt bevisstgjøring av de ulike instansene i samfunnet om stalking som begrep, men også en økt innsats i forebygging av stalking som fenomen på lik linje med andre former for vold. Vi skal derfor invitere alle relevante aktører til en nasjonal konferanse som skal gi innsikt i hva stalking er, hvilke følger den får og hvordan det kan forebygges. I tillegg skal vi ha fire regionale fagdager hvor krisesenter og politi møtes for å øke kunnskap, koordinere og styrke nettverk. Tema her vil være noe fenomenforståelse, men først og fremst diskusjon om praksis rundt dette voldsfenomenet. Målet med prosjektet er å bidra til bedre forebyggende arbeid mot stalking, økt forståelse av dette som et voldsfenomen og eventuelt et bedre hjelpetilbud for dem som opplever stalking. Prosjektleder: Tanya Skjønhaug, prosjektmedarbeidere: Kirill Gurvich, Nertila Stringa KUN har sammen med Egalia og OMOD utviklet en veileder for håndtering av rasisme (se: www.rasismeveileder.no). Nå skal vi utvide veilederen med informasjon om rasisme i arbeidslivet. Veilederen skal gi beskrivelser over prosesser og situasjoner i arbeidslivet rasisme kan skje i, hvordan en kan bearbeide opplevelser, hvilke rettigheter man har og hvem kan hjelpe.
Målgruppen er de av oss som er diskriminert i arbeidslivet. Men også de som ønsker å jobbe mot rasisme på arbeidsplassen vil få informasjon via veilederen. Dette er samarbeidsprosjekt mellom Likestillingssenteret KUN, Egalia, OMOD og Norsk Folkehjelp. Prosjektet er finansiert av Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet. Har du innspill til prosjektet? Ta gjerne kontakt med prosjektansvarlig Minela Košuta Likestillingssenteret, i samarbeid med Batteriet, arrangerer en markering av den internasjonale mannsdagen i Bodø.
Dette arrangementet vil belyse ulike temaer og perspektiver knyttet til likestilling sett fra menns og gutters ståsted. Vi vil invitere forskere, akademikere, tjenesteleverandører og andre relevante deltakere til å delta i en inspirerende dag med deling av innsikt og erfaringer knyttet til temaet. Vårt arrangement vil ha fokus på menns mentale helse, og programmet vil inkludere faglige og praktiske innlegg. Dette arrangementet er for alle mennene som bor i Bodø. Detaljert program og påmeldingsinformasjon vil bli kunngjort snart. Bli med oss for å bidra til mangfold og styrke menns mentale helse! Prosjektet er finansiert av Bufdir. Kontakt prosjektansvarlig: Kirill Gurvich Fra 2020 pålegger Likestillings- og diskrimineringsloven alle offentlige og private virksomheter, uavhengig av størrelse, en plikt til å jobbe for likestilling og mot diskriminering på grunnlag av kjønn, alder, etnisitet, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering og kjønnsuttrykk, graviditet, omsorgsoppgaver og livssyn.
Arbeidsgivere med over 50 ansatte skal redegjøre for dette arbeidet i sin årsmelding og rapportere om nåsituasjonen når det gjelder kjønnslikestilling. Mer om likestilling og diskrimineringslovens bestemmelser finnes her: Likestillings- og diskrimineringsombudet: Aktivitets- og redegjørelsesplikten Bufdir (Barne- ungdoms og familiedirektoratet): Aktivitets- og redegjørelsesplikten Likestillingssenteret KUN kan tilby:
Ta kontakt med Karin Hovde eller Mari Aarbakke for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan skreddersy kurset til din arbeidsplass. |