God rådgivning og kunnskapsbaserte overdragelsesprosesser i landbruket er en nøkkelfaktor for å oppnå landbrukspolitiske mål både for verdiskaping og levende bygder. Hvordan kan rådgivningsapparatet ved generasjonsskifte også legge til rette for utvikling av det enkelte gårdsbruk ved å ha mere oppmerksomhet rettet mot de samlede menneskelige ressursene på gården? Det ønsker vi å få svar på i denne piloten.
I samarbeid mellom Sintef InnoCamp, likestillingssenteret KUN, Norsk landbruksrådgivning, SMN1, Jon Rannem, Bondelaget og Bonde- og Småbrukarlaget skal piloten:
Prosjektledere er Torgunn Sollid-Bolås fra Sintef InnoCamp og Karin Hovde fra likestillingssenteret KUN På oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) skal likestillingssenteret KUN i samarbeid med Nordlandsforskning utvikle et bedre kunnskapsgrunnlag for å bidra til at transpersoner har tilgang til likeverdige helse- og omsorgtjenester.
Den nye levekårsundersøkelsen Seksuell orientering, kjønn og levekår (Anderssen et al., 2021) viser at personer med kjønnsinkongruens i større grad enn cispersoner er utsatt for diskriminering, vold, seksuelle overgrep og psykiske helsevansker. Samtidig viser undersøkelsen også at personer med kjønnsinkongruens generelt også har langt større levekårsutfordringer enn henholdsvis lesbiske, homofile og heterofile. Transpersoner opplever generelt manglende helsetilbud, og møter intoleranse, diskriminering og trakassering på en rekke samfunnsarenaer. Transpersoner erfarer dessuten ofte at helsepersonell har lite kompetanse om kjønnsmangfold og kjønnsinkongruens. I møter med helsevesenet opplever mange å føle seg usynliggjort, ikke bli tatt på alvor eller lyttet til. Generell kunnskapsmangel i samfunnet som helhet, og kunnskapsmangel blant helsepersonell spesifikt, utgjør et problem for mange (Eggebø et al., 2015; Stubberud et al., 2018; van der Ros, 2014). Prosjektet ferdigstilles i løpet av 2022. Prosjektansvarlig ved likestillingssenteret KUN er Marianne Gulli |