|
Tross regn og mørke, var det stor stemning da “Jeg vil endre” ble lansert på Hell den 19.11. Det var første gang mange av oss møtes fysisk, og det var uvant å se ansikter vi tidligere bare hadde sett i en liten rute på en dataskjerm.
Sju av de elleve fotografene bak denne boka deltok, sammen med Likestillingssenteret KUN, FFO Trøndelag og kunstneren Brynhild Bye-Tiller. Boka på hundre sider inneholder et hundretalls bilder, og er banebrytende som en fotobok som er tilrettelagt for lesere med nedsatt syn. Alle bildene er synstolket, det vil si at de er beskrevet med ord. Dette kan være til nytte både for lesere som har nedsatt syn og for andre som av ulike grunner kan ha utfordringer med å orientere seg visuelt. Gjennom QR-koden kommer man til en nettadresse lenket til en lydfil med tekster, synstolkede bilder og bildekommentarer, noe som ble demonstrert på lanseringa. Deltakerne viste også fram og fortalte om et utvalg av bildene fra boka. De har tatt bilder og satt sammen en bok som sier noe om samfunnsskapte hindringer i for deltakelse i samfunnet for mennesker med funksjonsnedsettelse og kronisk sykdom, men også om drømmer, håp og løsninger for å skape et mer inkluderende samfunn. Kontakt Marte Taylor Bye eller Kari Frøseth Johansen om du har spørsmål!
0 Comments
Siden 2019 har Bydelsmødre samarbeidet med Likestillingssenteret KUN og tre pilotkommuner om å utvikle "Bydelsmødre i Bygde-Norge". Sammen med pilotkommunene Kvam-, Levanger og Grong kommune har vi jobbet med å tilpasse Bydelsmødre-konseptet til distriktskommuner. Bydelsmødre er primært kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn, som gjør en frivillig innsats i lokalområdet for å støtte kvinner, som ofte er isolerte og som det etablerte systemet kan ha vanskeligheter med å nå. Bydelsmødre er utvalgte kvinner, med stort nettverk, som kan flere språk og som brenner for å skape en forskjell i andre kvinner og deres familiers liv. De går gjennom et omfattende opplæringsprogram om temaer som familie, helse og samfunn. Etter fullført opplæring går de ut som synlige og trygge brobyggere mellom det offentlige og sine lokal samfunn. Vi ser allerede gode effekter av arbeidet med å starte opp Bydelsmødreforeninger utenfor Oslo og våre erfaringer ønsker vi å dele med dere på webinaret vi arrangerer 25. november kl. 17:00 - 18:00. Program
17:00- Velkommen v/Nasreen Begum (organisasjonsleder Bydelsmødre Norge) 17:10- Bydelsmødre til bygde-Norge kort fortalt 17:20- Bydelsmødrene forteller 17:40- Kommunene dele av sine erfaringer 18:00- Takk for i dag! Vel møtt! Likestillingssenteret KUN har ferdigstilt en rapport om menneskehandel. På tross av at det er en av de groveste formene for utnyttelse som eksisterer, er det lite kunnskap om det i Norge generelt og i Nord-Norge spesifikt.
Med dette kunnskapsgrunnlaget ønsker vi å styrke forståelsen for fenomenet menneskehandel, herunder de juridiske og politiske rammene. Et annet mål med rapporten er å kartlegge den generelle situasjonen i Salten gjennom å peke på lokale utfordringer og behov, og å komme med anbefalinger for videre arbeid. Kort oppsummert kan vi si at menneskehandel er en form for utnyttelse av sårbare mennesker, som blir fanget i et avhengighetsforhold til den eller de som utnytter. Økonomisk sårbarhet, sosial ekskludering og avmakt gjør noen individer særlig utsatt for ulike former for menneskehandel. Generelt har vi også en mangel på sosiale tiltak for å redusere sårbarhet blant befolkningen. Økt bevissthet er et viktig verktøy for å bekjempe menneskehandel. En styrket forståelse og kompetanse om fenomenet hos de offentlige tjenestene og hjelpeapparatet er nødvendig for å kunne forebygge og effektivt sette inn tiltak for sårbare grupper i risiko. Rapporten er skrevet av Nezihat Bakar og Marianne Gulli. Den har blitt skrevet som en del av et prosjekt for å etablere et tverroperativt kompetanseteam (ToKt) i regionen. ToKt skal både drive kompetanseformidling og ha en operativ funksjon ved at ulike aktører kan drøfte saker på tvers av etater og sektorer. Prosjektet er finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet. Les rapporten her. |
|