KUN
  • Hjem
  • Dette tilbyr vi
    • Kurs/Fagdag
    • Verktøy/Veileder
    • Seminar/Dialogmøte
    • Foredag/Konferanse
    • Forskning/Rapport
    • Sertifisering
    • Samfunnsdebatt
    • Stipend/Praksis
  • Fagområder
    • Alder og funksjonsevne
    • Arbeidsliv >
      • Aktivitets-og redegjørelsesplikten (ARP)
      • HMX-kurs mot seksuell trakassering
    • Barn og oppvekst
    • Etnisitet og religion
    • Kjønns- og seksualitetsmangfold
    • Menn og maskulinitet
    • Vold >
      • Fagdager - Vold
      • Foredrag - Sosial kontroll
  • Prosjekter
  • English
  • Publikasjoner
    • Aktuelt
    • KUN i media
    • Masteroppgaver
    • Høringsinnspill
    • Likestillingspodden
  • Om oss
    • Ansatte
    • Styret
    • Kontakt
  • Livestream

Hvordan prostitusjon håndteres i retten?

30/5/2022

0 Comments

 
Prostituerte er en gruppe som lever på siden av samfunnet. Det er en svært sammensatt gruppe som består av individer med ulik bakgrunn og ulike livsvilkår. Likevel blir prostituerte som regel definert ut fra sin virksomhet: å selge seksuelle tjenester mot vederlag. Dette henger det et stort stigma ved.

Prostitusjon rokker ved vår moral og vårt forhold til seksualitet, kropp, kjønn og frivillighet. Det er et fenomen det er vanskelig å forholde seg til. Dette reflekteres både ved at prostituerte sjelden høres i samfunnsdebatten og ved at prostituertes rettigheter har fått liten plass i lovverket.
Min masteroppgave omhandler prostituertes rettsstilling i Norge i dag. Jeg er interessert i håndhevingen av prostituertes rettslige utfordringer utenfor det strafferettslige. Jeg foretok derfor en kvinnerettslig analyse av hvordan prostitusjon håndteres i retten. Dette er fordi jeg mener lovverket ikke har tatt høyde for prostituertes rettslige utfordringer.
​- Else Høgås Mohn
Else presenterer masteroppgaven sin på Likestillingssenteret KUN
Else Høgås Mohn
Jeg så på skatterettslige og erstatningsrettslige kilder og konfronterte dem med kvinnerettslige hensyn og internasjonale menneskerettigheter. Dette gjorde jeg for å undersøke om håndhevingsorganene supplerte lovverket med disse kildene for å tilrettelegge mer for prostituertes livsvilkår.

Jeg valgte en kvinnerettslig analyse fordi de aller fleste prostituerte, i dag og historisk sett, er kvinner.  Det finnes mange menn, transpersoner og ikke-binære som selger seksuelle tjenester, men tradisjonelt har prostituerte oftest vært kvinner. Dermed er holdningene til prostituerte ofte tett knyttet sammen med kvinnesyn. Prostituertes rettigheter blir derfor et kvinnerettslig tema.
I tillegg så jeg nærmere på internasjonale menneskerettigheter som verner prostituerte, kvinner generelt, og kvinner spesielt mot vold. Grunnen til dette er at de fleste prostituerte er mer utsatt for vold og overgrep.  Staten plikter dermed å utvise en særlig sensitivitet i situasjoner der prostituerte har blitt utsatt for vold.
I tråd med den tradisjonelle kvinnerettslige metode, tok jeg utgangspunkt i tre kildegrunnlag.  Jeg kontaktet aktører på prostitusjonsfeltet for å få et innblikk i prostituertes liv og rettslige stilling, jeg tolket tradisjonelle rettskilder i deres håndtering av prostitusjon og jeg konfronterte disse tradisjonelle rettskildene med kvinnerettslige hensyn og internasjonale menneskerettigheter.

Jeg startet med å kontakte ulike aktører i prostitusjonsfeltet. Aktørene jeg kontaktet var Pro Sentret, PION, Nadheim, Fri Bergen, ROSA, Gatejuristen Bergen og JURK. Av hensyn til avhandlingens begrensninger, var ikke dette empiriske undersøkelser, men kun samtaler for å få et innblikk i de rettslige utfordringene prostituerte møter. Dette arbeidet bidro på den ene siden til at jeg fikk en forståelse av hvordan prostituerte påvirkes av regler som formelt er kjønnsnøytrale.  Det bidro også til at jeg så hvordan prostituertes rettsstilling på ett felt ble påvirket av reguleringen på et annet felt. 
To problemkomplekser fremstod som svært aktuelle for prostituertes rettsstilling.   For det første så jeg på den skatterettslige holdningen til prostitusjon. Her analyserte jeg hvordan håndhevingsorganene anvender kvinnerettslige hensyn og internasjonale menneskerettigheter i vurderingen av om prostitusjonsinntekter er skattepliktige.
For det andre så jeg på den erstatningsrettslige holdningen til prostitusjon. Her analyserte jeg hvordan domstolen anvender kvinnerettslige hensyn og internasjonale menneskerettigheter i vurderingen av prostituertes rett til erstatning for tapt arbeidsinntekt. Jeg undersøkte hvordan prostitusjon farger håndhevingsorganenes vurderinger.
Til slutt foretok jeg en rettspolitisk analyse av hvordan prostituerte blir møtt av retten. Jeg fant at tilsynelatende nøytrale rettsregler rammet prostituerte hardere enn andre grupper. Jeg fant også at håndhevingsorganene etter min mening ikke la tilstrekkelig vekt på kvinnerettslige hensyn og internasjonale menneskerettigheter for å bøte på dette. Jeg kritiserer lovverket for å ikke romme prostituertes rettslige utfordringer og kritiserer lovgiver for å ha en berøringsangst knyttet til rettslige aspekter ved prostituertes liv.
Skrevet av Else Høgås Mohn
Les masteroppgaven hennes her
Picture
Else presenterer sin masteroppgave ved KUN. Opptaksdato: 23.02.2022
Else har fått tildelt likestillingssenteret KUNs stipend 2022 for dette arbeidet. ​​
0 Comments

Velkommen til oss, Ingjerd!

9/5/2022

0 Comments

 
Ingjerd Hansen har begynt å jobbe hos oss som seniorrådgiver fra mai 2022. I likhet med sitt tidligere arbeid vil hun jobbe for mangfold og minoriteter.
Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med likestillingssenteret KUN og jobbe sammen med de dyktige ansatte her, i det viktige arbeidet med å fremme kunnskap på og forståelse for mangfolds- og likestillingsspørsmål.
- Ingjerd Hansen
Rådgiver Ingjerd Hansen
Seniorrådgiver Ingjerd Hansen
​Ingjerd har jobbet som seniorrådgiver mangfold ved Oslo politidistrikt der hun har arbeidet med å bygge opp det utadrettede mangfoldsarbeidet i Oslo politidistrikt, herunder opplæringsprogram for ansatte, nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, politiets kontakt med ulike minoritetsmiljøer og organisasjoner, og politiets deltakelse i Pride.

Før dette jobbet Ingjerd som rådgiver i Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Hun har i mange år vært tilknyttet politihøyskolen som foreleser, veileder for studenter og sensor, og vært ansvarlig for flere fagrapporter på hatkriminalitet, mangfold og diskriminering.
 
Vi er glade for å ha henne med på laget!
0 Comments

Barn som vokser opp i Norge skal få en mer likestilt barndom

6/5/2022

0 Comments

 
Picture
Vi lever i et samfunn der det fortsatt er store forskjeller mellom gutter og jenter. Forskjeller som blir med inn i voksenlivet og skaper ulikheter i økonomi, makt og arbeidsfordeling i det norske samfunnet.

​Barnehageforskning viser at barn behandles ulikt ut fra for eksempel kjønn og etnisitet; gutter får gjennomgående mer oppmerksomhet enn jenter, og barn som innfrir forventningene våre til hvordan gutter og jenter «skal være» får mer positiv oppmerksomhet enn barn som bryter med kjønnsnormer. Majoritetsspråklige barn får også mer oppmerksomhet enn minoritetsspråklige barn.
 
Likestillingssenteret KUN arbeider for å øke mulighetene for at barn som vokser opp i Norge skal få en mer likestilt barndom. Nå har vi samlet et knippe kloke hoder til konferanse i juni for å snakke om nettopp likestilling i barnehagen og hvordan vi kan arbeide for å gi våre barn mer likestilte oppvekstvilkår. Kom og bli med i diskusjonen du og!

Nasjonal konferanse om kjønnssensitiv pedagogikk i barnehagen
 
Denne konferansen er for deg som jobber i barnehage, er barnehagekoordinator i kommunen, jobber med utforming av rammeverk og opplæringsmateriale til barnehager, er forelder til et barn i barnehage eller generelt er interessert i at barn skal få en likestilt oppvekst.

Dato: 14. juni 
Tid: 09.00 - 14.00 inkludert lunsj
Sted: Felix konferansesenter, Bryggetorget 3, 0250 Oslo
​
Likestilte barn lærer mest!


Program: (Speakers)
​08.30 Registrering og kaffe
09.00 Velkommen v/ Likestillingssenteret KUN

09.05 Kjønnssensitiv pedagogikk – hva og hvordan? 
Erfaringer fra Erasmus+ prosjektet «Fair Play»
v/ Mari Aarbakke, seniorrådgiver likestillingssenteret KUN


09.40 Kjønnsmønstre i barnehagen - slik studentene ser det
v/ Aud Torill Meland førsteamanuensis ved UiS.


10.20 Hvordan rekruttere og beholde menn til yrker i barnehagen?
Ole Nordfjell, fagsjef Reform, ressurssenter for menn


11.00 Pause

11.30 Likestilling og likeverd i barnehagen
v/ Kari Emilsen, Dosent, Seksjon for samfunnsfag


12.10 Kjønnsmangfold, seksuell orientering og inkluderende praksis,
v/ Linn Yttervik, rådgiver Rosa kompetanse barnehage,
og Sunniva Jarmann, Leder Rosa kompetanse barnehage


13.00 – Felles lunsj og mingling

Deltakelse på konferansen er gratis.

For eventuelle spørsmål, kontakt Linn Bylund, seniorrådgiver v/ likestillingssenteret KUN.

​Begrenset antall plasser. Dersom du blir forhindret fra å delta ber vi om at du melder deg av til post@kun.no innen 07. juni. 
Påmelding
0 Comments

    Fagområder

    All
    Alder Og Funksjonsevne
    Arbeidsliv
    Barn Og Oppvekst
    Etnisitet Og Religion
    Høringsinnspill
    International Projects
    Kjønns Og Seksualitetsmangfold
    KUN I Media
    KUNstipend
    Ledig Stilling
    Menn Og Maskulinitet
    Vold

    RSS Feed

    Arkiv

    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    March 2019
    February 2019
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    February 2015
    January 2015
    April 2014
    March 2014
    January 2014

likestillingssenteret KUN
Org.nr 969 983 451
Telefon: +47 75 77 90 50
E-post: post@kun.no

Om oss
Kontakt oss
​Ansatte
English
Post - og besøksadresse
likestillingssenteret KUN
Nordfoldveien 101
N-8286 Nordfold

​Avdelingskontor Steinkjer
likestillingssenteret KUN​
Skolegata 22
N-7713 Steinkjer
Publikasjoner
Kalender
Dette tilbyr vi
Prosjekter
Likestilingspodden​
Nyhetsbrev
Stipend/Praksis
Ledige stillinger
Medieoppslag
Personvernregler
​Illustratør: Thea Jacobsen
Website by V design AS
  • Hjem
  • Dette tilbyr vi
    • Kurs/Fagdag
    • Verktøy/Veileder
    • Seminar/Dialogmøte
    • Foredag/Konferanse
    • Forskning/Rapport
    • Sertifisering
    • Samfunnsdebatt
    • Stipend/Praksis
  • Fagområder
    • Alder og funksjonsevne
    • Arbeidsliv >
      • Aktivitets-og redegjørelsesplikten (ARP)
      • HMX-kurs mot seksuell trakassering
    • Barn og oppvekst
    • Etnisitet og religion
    • Kjønns- og seksualitetsmangfold
    • Menn og maskulinitet
    • Vold >
      • Fagdager - Vold
      • Foredrag - Sosial kontroll
  • Prosjekter
  • English
  • Publikasjoner
    • Aktuelt
    • KUN i media
    • Masteroppgaver
    • Høringsinnspill
    • Likestillingspodden
  • Om oss
    • Ansatte
    • Styret
    • Kontakt
  • Livestream